" live hell, live well,
you choose! "

~credits to Hlovate..

Saturday, 17 December 2011

ini cerita mereka [11]

"takiff. takiff harapan mama dengan papa. so, papa harap takiff dapat buat yg terbaik ye. semua problem yg ada takiff tolak tepi. danny pun ye. walaupun papa dengan mama danny jauh, ingat. mereka selalu doakan danny. atik. ayah ameer harap  atik pun buat yg terbaik. ok. good luck. all the best." dato' ameer tepuk bahu atik, takiff dengan danial.

atik sempat peluk encik rashid sebelum masuk ke dewan peperiksaan.

"atik!" atik dengar ilyaa jerit nama dia. sebelah ilyaa dia nampak taufiq tgh senyum ke arah dia. atik pergi arah diorang.

danial nampak atik dah ada dekat taufiq dengan ilyaa tu terus pergi arah diorang. danial baru je nak menyampuk, ilyaa terus tarik lengan danial pergi ke kelompok keluarga dato' ameer.

"hmm. berborak lah ek, bang, atik. kitorang pergi sana dulu. jom, danial!"

"taknaklah. weh, lepaslah...aku..."

"ah. jom. jangan kacau diorang" ilyaa tarik danial.

danial yg kena tarik tu pandang tak puas hati je dekat taufiq ngan atik.

"atikah. awak jawab betul2. kalau lupa, banyak2 selawat. kalau tiba2 rasa blank pun jangan cepat kalut. istighfar banyak2. lepas tu selawat. mintak allah terangkan hati. tau?"

"baik, ustaz taufiq." atik senyum.

taufiq rsa lapang sangat time tu bila tgk senyuman atik.

"ok. diorang nak masuk dah tu. saya pergi dulu tau!" atik mintak diri. taufiq hanya hantar dengan pandangan je.

"weh, ilyaa. abang kau tu syok dekat atik ek?" takiff tanya ilyaa. danial rasa berbahang je masa tu.

"aah. syok habes kot!" ilyaa pulak jawab.

danial macam nak hantuk je kepala dekat dinding.

"sejak bila pulak?" takiff tanya lagi.

"sejak first time diorang jumpa. sweet kan?"

akhirnya danial blah je tgglkan diorang. dah tak sanggup nak dengar lagi.

takiff angkat kening kat ilyaa. ilyaa pun angkat kening kat takiff.

"kau rasa tak macam apa yg aku rasa?" takiff tanya ilyaa. sambil usap2 dagu.

"aku rase aku rasasama dengan apa yg kau rasa" ilyaa dah angguk2 kepala.

"ok, students. awak boleh masuk ikut barisan. dan terus duduk di tempat masing2." pengawas peperiksaan dah arahkan diorang masuk.  masing2 masuk dewan dengan gaya masing2. macho lah tu? haha..

*****
malam tu diorang adakan majlis perpisahan. yelah, mana tau tak dapat jumpa lagi kan. tapi kenapa taufiq ada sekali? boleh siapa2 tolong jelaskan.

"baiklah korang. sila beri perhatian!" zahid selaku headboy kat sekolah tu bersuara. suasana yg riuh td jd senyap. semua pandang zahid.

"baiklah. kawan2. malam ni merupakan malam terakhir kita. jadi aku nak mintak maaf lah selama ni aku macam kerek dengan korang kan. jadi sebagai tanda mintak maaf. aku nak hadiahkan kawan2 yg paling aku sayang dgn  sebuah lagu. harap korang dgr.."

"boooooo.. " budak2 lain semua dah buat booo dekat zahid.

"hujan lah weih!" sorang lagi yg jerit..

"rileks..rilek.. aku acah je. aku tau korang sume akan drop aku mcm ni. oh, ye! sebelum aku lupa.. aku kenalkan. ni dia sponsor terbesar kita..bakal abang ipar aku.. encik ikram taufiq. abang kepada cik ilyaa tasya kita yg cantik manis. ilyaa.. i love you.." sempat lagi zahid kenyit mata dekat ilyaa. ilyaa dah buat penumbuk dekat zahid. yucks! rasa nak muntah. budak2 lain dah gelak dah.

"bang, tak nak kasi sepatah dua kata?" zahid tanya taufiq yg tgh duduk dekat sudut tepi tu. taufiq geleng je.

'my destiny!' eva yg duduk sebelah danial tu dah senyum2 gaya nak menggoda dekat taufiq. taufiq senyum balik dekat eva. dah orang senyum kat kita, takkan kite nak buat gaya bajet hot pulak kan?

"hmm. eva. danny nak pergi ambik air kat sana. eva nak air apa?"

"oh. strawberry. thanks ya!"

lepas eva dah confirm yg danny mmg dah blah, eva pergi menyendeng dekat taufiq.

"hye! eva. u?" eva dah start dah...

"taufiq." taufiq senyum je kat eva.

"sorang je?" eva tanya. "tak bawak girlfriend ke?"

"yup. sorang, i manede girlfriend."

tapi dalam hati jawab..

'buah hati i mmg dah ada kat sini.

"oh. err..erm.. samalah. i pun single jugak." aik? danial tu siapa pulak? kan?

"oh? ooh. u dgn danny? bukan?" taufiq teringat yg ilyaa pernah cakap kat dia yg danial tu dah ada makwe. eva lah kan?

"no lah! kitorang kawan je. teman tapi mesra. parents we all kawan. tu lah.." eva senyum.

*****
"danny.. eva rasa kita.. hmm.. nak teruskan ke hubungan kita?"

"kenapa eva kata mcm tu?" danial dah terperanjat. tadi dia dapat call dari eva. kata nak jumpa. dia pun pelik kenapa suara eva tak happy mcm selalu waktu cakap dekat telefon td.

"danny ada buat eva marah ke?" danial tanya lagi.

"tak.. no.. no.. listen here. danny baik. baik sangat. tapi lately ni eva rasa danny macam lain. danny dah macam ada org lain. " redup je eva pandang danial.

danny senyap. dia tak mampu nak jawab. tapi dia pun tak faham dgn perasaan dia sekarang ni. dia rasa confuse dgn perasaan sendiri.

"danny sayang eva.." danial jawab. eva dah mengeluh..

"danny... cinta dan sayang adalah perkara yg berbeza. eva mengaku. hubungan kita ni pun sebab parents kita kan? oleh sebab kita tak matang lagi, kita ikut je ckp mereka."

"eva... tak cintakan danny?"

"cuba kalau eva tanya soalan yg sama dekat danny. danny boleh jawab soalan tu?"

danny senyap. mata dia pandang tanah.

"danny. danny kena kejar atik. eva tau danny cinta atik kan? dari pandangan danny. eva dah boleh nampak. danny kena kejar dia. jangan kasi orang lain ambik dia. ok?" eva dah tepuk2 bahu danial.

"tapi.. atik dah ada taufiq..." lemah je suara danial..

"danny ada dengar atik cakap sendiri yg dia suka taufiq? sayang taufiq? tak kan?"

danial senyap.

"so, apa lagi?"

"thanks eva. eva lah bestfriend danial yg paling baik sekali.."

"and.. danny lah ex eva yg paling baik dan macho plus plus plus sekali"

"ada ex lain ke sebelum ni?" danny dah angkat kening.

eva jungit bahu.. akhirnya masing2 senyum je sambil pandang matahari yg dah nak terbenam..

"lawa kan?" eva bersuara.

"lawa. tapi eva lagi lawa.."

"danny nak eva tarik balik ke apa yg eva cakap tadi?" danny sengih..

"tapi atik lagi lawa kan?" eva saja nak tengok reaksi danial..

"of course! lawa,.. cute pulak tu.. manis.. lesung pipt dia yg danny suka tengok. lepas tu mulut dia kalau bercakap.. macam nucklear. pedas dia,, tak boleh cakap laa.. and she is funny! belum lagi kalau dia marah.. cute sangat..."

"eh. dah..dah.. nak buat eva jeles ke? kalau tgh angau ni, sampai ke pagi tak habis2 lagi memuji.."

hehe! danial tarik sengih..

No comments:

Post a Comment